Юлія Тимошенко: Бюджет-2017 – аморальний, корупційний та антисоціальний

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко вважає Державний бюджет на 2017 рік найбільш аморальним, корупційним та антисоціальним бюджетом за останні десятиріччя.
Про це вона заявила під час програми «Великий ефір зі Світланою Орловською» телеканалі «NewsOne».

«Бюджет на 2017 рік буде ще гіршим, аніж був цього року», – сказала вона.

З цього приводу Тимошенко іронічно зауважила: «Депутати – «порядні люди», тому що приймали такий кошторис уночі, щоб не грабувати людей серед білого дня».

Тимошенко навела цифри, щоб порівняти середні заробітні плати, закладені у бюджеті на наступний рік.

«Середня заробітна плата вчителя – 4396 грн. Наприклад, уже поліцейський в середньому отримає до 19 тис. грн. Різницю ми відчуваємо. Суддя апеляційного суду – 27 тис. 630 грн. А, наприклад, детектив НАБУ – 30 тис грн. отримає в місяць. Найбільшу середню зарплату отримає апарат НАК «Нафтогаз України» – 35 тис грн», – деталізувала політик.

На переконання Юлії Тимошенко, «все говорить про те, що це – бюджет поліцейської держави, де вчитель, лікар, науковець нічого не значать, а значать тільки ті, хто працює на силові структури».

Лідер «Батьківщини» також нагадала, що закладена у бюджеті 2017 мінімальна зарплата 3200 грн – це черговий обман від уряду.

«Реально люди на руки отримають десь 2400. Реально мінімальна плата була б правильною, якщо б від неї розраховувалася вся тарифна сітка: від низько кваліфікованих до висококваліфікованих – якби всі отримали збільшення зарплати. Але цього не буде. Висококваліфікованим працівникам – нуль доплати!» – пояснила Тимошенко.

Голова партії також обурилася, що у головному кошторисі на наступний рік є суттєве зниження фінансування ключових галузей. Так, за її словами, порівняно з 2013 роком, на освіту закладено в 2.6 рази менше грошей, якщо обчислювати в валюті, на охорону здоров’я – в 2.75 рази менше, на культуру – в 2.4 рази менше.

«Я хочу запитати: хто за цей бюджет відповість? Те, що це бюджет знищення людей, навіть не сумнівайтеся. Для простих людей заморожено зарплати і пенсії. Але для себе-«коханих» наші клани запланували: зниження податків, спеціальну «зелену» лінію для роботи з офшорами, створення в середині країни офшорів, що взагалі є ноу–хау. Тепер їхні корпорації податки платити не будуть. А пенсіонери- будуть», – обурилася Тимошенко.

Вона також розкритикувала зняття обмеження на обсяг державного боргу України, адже вважає це загрозою для національної безпеки держави.

«Раніше в бюджетному кодексі було обмеження: не більше 60 % від ВВП можна нарощувати державний борг. Вони зняли це обмеження і поставили на наступний рік розмір державного боргу, який практично дорівнюватиме ВВП. Це – на межі дефолту і банкрутства держави», – пояснила лідер «Батьківщини».

Голова партії також переконана, що економіка в Україні не зможе зростати з трьох причин: «По-перше, у людей заморозили рівень споживання, країна не матиме внутрішнього інвестора. По – друге, залишаються колосальні, драконівські ставки з кредитування і наші підприємці не зможуть брати кредити. По-третє, залишилася податкова система, яка дає найбільше в Європі податкове навантаження на бізнес».

У зв’язку з цим Тимошенко вважає, що «Порошенко, Гройсман і Яценюк виконують стратегію ліквідації економіки країни і частини її населення».

«У 2017 році чинна влада намагається продовжити такий самий грабунок країни, який робить зараз. А ухвалений бюджет -2017 – це найбільш аморальний, корупційний та антисоціальний бюджет, який я пам’ятаю за всі роки, коли я працюю в парламенті», – підсумувала лідер фракції.

Фото з «Великого ефіру зі Світланою Орловською» телеканалі «NewsOne»можна переглянути за посиланням.