10000 столичних ліфтів відпрацювали свій ресурс та становлять загрозу для киян – Кучеренко

Ситуація з падінням ліфта у будинку на Літинській,1-А свідчить про величезну кризу, в якій зараз опинився житловий фонд і, зокрема, ліфтове господарство. Такі аварії відбуваються щомісяця. Нагадаю події 14 жовтня: викликали швидку, родичі зустріли, сіли разом з лікарями в ліфт, і він почав падати, пролетів 2 поверхи. Добре, що спрацювала автоматика, приїхала інша бригада надала допомогу хворій. Але ж після цього перша бригада ще сиділа у ліфті, доки їх визволяли. У Києві тисячі ліфтів потребують заміни або капітального ремонту. Гроші на це виділяють і постає питання: а куди виділяють і як витрачають?

Про це заявив кандидат в мери Києва від “Батьківщини” Олексій Кучеренко, під час зустрічі з жителями ДВРЗ, передає пресслужба.

“Ми можемо скільки завгодно слухати, що немає грошей, але якщо падають ліфти і у цьому ж районі роблять благоустрій скверу за 1,5 мільйона гривень, то очевидна крадіжка на 2/3. Ситуація з падінням ліфта – не останній випадок. На щастя, в цей раз обійшлося без жертв, але якщо так бездарно будуть витрачатися кошти з бюджету, з наших податків, то наступного разу можуть бути і жертви. Тому в пріоритеті “Батьківщини” потужна програма модернізації всього житлового фонду: ліфти, дахи, внутрішньобудинкові мережі обліку, утеплення… бо без цього буде катастрофа”, – наголосив Кучеренко.

В свою чергу депутат Київради від “Батьківщини” Анатолій Шаповал направив депутатський запит, аби тримати ситуацію на контролі, щоб ліфти у Дніпровському районі привели до ладу.

“Але проблема набагато ширша. В Києві у такому стані ліфти відпрацювали свій ресурс в 20-30-40, деякі навіть 45 років. Комісія ЖКГ хотіла виділяти на ці проблеми 100-150 млн гривень. Ми змусили столичну владу, щоб хоча б виділили 250-300. Ліфтів, які відпрацювали ресурс у Києві близько 10 тисяч. Фракція “Батьківщини” в Київраді всю каденцію добивалися, щоб хоча б виділяли 1-1,5 мільярди гривень. Ці кошти у бюджеті є. А не дають тому, що на ліфтовому господарстві нічого не вкрадеш. Коли наша команда прийде до Київради, ми заставимо, щоб хоча б на ремонт ліфтів виділявся 1-1,5 мільярда гривень. Для цього потрібна політична воля. За цю суму у рік буде ремонтуватися 1 тисяча ліфтів. Тобто за 5 років ми зможемо відремонтувати половину з цих аварійних ліфтів”, – розповів Шаповал.