Олексій Захарченко: Київська влада заганяє молодь у прірву

Нещодавно на сайті Київради з’явилась інформація про те, що у Києві створять Київську молодіжну раду. Заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів заявив, що створення молодіжної ради дасть змогу Києву стати ближчим до європейських стандартів гарного самоврядування. Ініціатива правильна і я, як керівник однієї з потужних молодіжних організацій столиці, її однозначно підтримую, але механізм, через який влада вирішила створити Молодіжну раду Києва – просто не припустимий і порушує Закон України.

Київська влада пропонує створити Київську молодіжну раду, як відокремлений підрозділ Національної молодіжної ради України – окремої громадської спілки. Тобто простими словами замість того щоб створити класичну громадську раду із представників різних громадських організацій (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 996 від 03.11.10 “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”), керівництво Київської міської ради намагається насильно загнати всі молодіжні громадські організації Києва, які бажають брати участь в суспільному житті столиці та долучитися до Київської молодіжної ради, в одну громадську організацію.

По-перше, це є грубим порушенням Закону України «Про громадські об’єднання», стаття 3 якого говорить, що громадські об’єднання утворюються і діють на принципах добровільності. Добровільність передбачає право особи на вільну участь або неучасть у громадському об’єднанні, у тому числі в його утворенні, вступі в таке об’єднання або припиненні членства (участі) в ньому.

По-друге, є ряд організацій, які не бажають або не можуть стати членами Національної молодіжної ради України, що порушує їх право на участь в громадському житті столиці.

По-третє, Національна молодіжна рада України не є якоюсь національною молодіжною надбудовою. До спілки, наприклад, не входить найбільша й найпотужніша громадська організація ПЛАСТ, а частина авторитетних членів спілки активно обговорюють питання виходу з НМРУ.

Тому я звертаюсь до керівництва Київської міської ради з вимогою призупинити та анулювати прийом заявок організацій до Київської молодіжної ради – відокремленого підрозділу Національної молодіжної ради України, провести консультації з широким колом молодіжних громадських організацій Києва, спільно розробити положення про «Київську молодіжну раду» і лише після цього прийом заявок від організацій.

В іншому випадку ми змушені будемо залучити громадськість Києва та журналістів до протидії створенню протизаконної Молодіжної ради Києва та широкого висвітлення даного питання.

Закликаю молодіжні організації політичних партій, представники яких є у Київраді, а також інші не байдужі громадські організації, підтримати ініціативу та долучитися до створення якісної демократичної Молодіжної ради Києва на рівних прозорих засадах!

Олексій Захарченко

Голова Київської міської організації ГО «Батьківщина Молода»