«Батьківщина Молода» відвідала Чорнобильську зону відчуження

Цими вихідними Київська міська організація «Батьківщини Молодої» побувала у Чорнобильській зоні відчуження в рамках проекту «БМ Travel».

Маршрут поїздки пролягав повз зруйновані від погодних умов та наслідків катастрофи спустошені села, ЧАЕС, 4 енергоблок з новим величезним саркофагом, схожим на ангар, та, власне, місто Прип’ять. Вся місцевість вкрита густою рослинністю і деревами, будинки знаходяться наче в глибині лісу.

Біля постаменту учасникам ліквідації на ЧАЕС батьківщинівці вшанували пам’ять загиблих під час катастрофи.

«Місто Прип’ять нічим не відрізняється від типових маленьких міст України, хіба що не населене людьми: дитячий садок, басейн, школа, ресторан, магазин. Має кілька багатоповерхівок, одну із яких нам вдалось підкорити. Відкривається вид на все місто. Неоднозначні відчуття», – ділиться враженнями активіст Батьківщини Молодої Микола Іванов.

В центральній частині міста пустує супермаркет, по периметру розкидані продуктові візки, вицвілі вивіски по типу “Консерви”, “Соки”, “Пиво”… Оглядове колесо так і не було запущено в роботу. Парк нагадує більше фільм жахів, аніж колись розважальну територію. Атмосфера гнітюча.

До школи, яка зараз стала схожа на закинуте будівництво, пробирались крізь новоутворений ліс. Поруч знаходиться басейн. По будівлі складно здогадатися, що це саме він, проте коли проходиш в середину – то все на місці: і вишки, і величезний годинник на стіні, і душові, і роздягальні…

Дороги  шириною всього метра півтора, тому що позаростали рослинністю, проте збереглися цілісними і до сьогодні. Більшість навіть в кращому стані, аніж зараз у Києві.

Радіолокаційний комплекс “ДУГА-1” – колись надсекретна розробка радянських військових висотою 146 м. та довжиною 750 м. Зараз – це груда металу в зоні відчуження, масштаб якоїдійсно вражає!

«Проходження містом зайняло чи не увесь день. Під вечір всі уже були виснажені і переповненні емоціями. Кожен має побачити це місце на власні очі, а не з фото чи екранів моніторів», – наголосив Валентин Шукалевич, котрий уже втретє відвідує зону відчуження.

На виїзді із зони відчуження всі відвідувачі проходять дозиметричний контроль.

«Такі поїздки мають нагадувати людям, що це не просто закинуте місто, територія для неординарних фото чи розважальна екскурсія. Це пам’ять про національну трагедію, яка сколихнула увесь світ. І жодна особа, жодна влада не має забувати про цінність людського життя!», – підсумував Олексій Захарченко.