«Батьківщина» розповіла про своє авторство ідеї присвоїти звання почесного громадянина Києва Іллі Ємцю

Ініціатором рішення про надання звання почесного громадянина Києва видатному кардіохірургу Іллі Ємцю стала депутат фракції «ВО «Батьківщина» Олена Антонова.

До сьогодні авторство ініціативи Олени Антонової не афішувалося.  

Як повідомляє прес-служба Київської «Батьківщини», Олена Антонова звернулася до Департаменту охорони здоров’я з проханням клопотати про присвоєння Іллі Ємцю звання почесного громадянина Києва, щоб уникнути політизації питання.

Рік тому, коли Київрада надала звання почесних громадян Києва Джамалі та Ніні Матвієнко, у колі депутатів фракції «Батьківщина» Олена Антонова  висловила думку, що на це звання як ніхто заслуговує Ілля Ємець.

«Ця людина відроджує серця немовлят, чим дає їм друге життя. Він став «хресним батьком» тисячам дітей. Я захоплююся роботою Іллі Миколайовича і вважаю, що саме таких людей називають героями. Мою ідею підтримала фракція, яка надихнула мене ініціювати це питання», – розповіла Олена Антонова.

Таку ініціативу партійці підтримали.  25 травня 2017 року на пленарному засіданні Київської міської ради депутати присвоїли звання почесного громадянина Києва Іллі Ємцю.

Довідково: Ілля Ємець народився 1956 року у Воркуті, Росія. Є заслуженим лікарем України, Доктором медичних наук, кардіохірургом із багаторічним досвідом роботи у провідних дитячих кардіоцентрах: у Сіднеї (Австралія), Торонто (Канада), Парижі (Франція).

Ілля Ємець вперше у світі впровадив хірургічне лікування пренатально діагностованих складних вроджених вад серця у перші години життя у новонароджених із застосуванням аутологічної пуповинної крові замість донорської. Також запровадив у практику пластичні операції на клапан серця без використання штучних протезів. Створив в Україні школу кардіології та кардіохірургії новонароджених. Є керівником Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Автор понад 250 наукових робіт.

Щороку центр кардіології та кардіохірургії, створений Іллею Ємцем, виправляє вади серця щонайменше тисячі немовлятам.