Демократичній Молодіжній раді Києва бути

Сьогодні, 24 квітня, з ініціативи «Батьківщини Молодої» відбулася зустріч лідерів київських осередків «Батьківщини Молодої», «Студентської Свободи», «Молодіжного крила об’єднання «Самопоміч», ГО «Сокіл» та молодіжної групи Реанімаційного Пакету Реформ із Секретарем Київської міської ради Володимиром Прокопівим з питання створення молодіжної ради у Києві.

Молоді активісти висловили свою спільну позицію, щодо абсолютної підтримки ініціативи створення Молодіжної ради Києва, проте виступили проти механізму, який був запропонований:

«Ми вважаємо його абсолютно не припустимим. Не можна створювати Київську молодіжну раду, як відокремлений підрозділ Національної молодіжної ради України – окремої громадської спілки. Це є грубим порушенням Закону України «Про громадські об’єднання», а також обмежує право багатьох громадських організацій на участь в громадському житті столиці» – заявив у ході зустрічі Голова Київської міської організації «Батьківщини Молодої» Олексій Захарченко.

Активісти запропонували створити молодіжну раду відповідно до «Європейської хартії про участь молоді в місцевому та регіональному житті», а головний експерт молодіжної групи РПР Юрій Юзич поділився досвідом європейських столиць, зокрема м. Вільнюс (Литва), у створенні молодіжних рад, а також навів приклади найдієвіших молодіжних рад в обласних центрах України.

«До роботи Молодіжної ради Києва необхідно залучити всі можливі молодіжні середовища, зокрема: молодіжні громадські організації, як не політичні так і політичні, студентські організації, шкільництво, представників неформальних рухів, організації, що працюють з дітьми та молоддю і т.д. Лише залучення широкого представництва молоді, відкритість та прозорість діяльності дасть можливість зробити роботу ради дійсно ефективною» – наголосив Юрій Юзич.

Володимир Прокопів та представники профільних структурних підрозділів Київради дослухалися до слушних пропозицій активістів та запропонували напрацювати Положення та Статут Молодіжної ради Києва, який після опрацювання юристами можна буде винести на сесію Київради. Молодь підтримала ініціативу і вже почала працювати над документами.