Бондаренко: Київрада обговорить заходи кібербезпеки на пленарному засіданні 1 червня

На Погоджувальній раді, 30.05.2017 року, до порядку денного засідання Київради 1 червня 2017 року внесено проект рішення «Про вжиття заходів з кібербезпеки».

Про це повідомив ініціатор проекту рішення, голова фракції «ВО «Батьківщина» у Київраді Володимир Бондаренко.

«Гібридна війна ведеться не лише на кордонах України, а й в інформаційному та кіберсередовищі. Після Революції Гідності все частіше об’єктами кіберзлочинів та кібератак стають урядові та приватні веб-сайти, інформресурси фінансових установ, підприємств транспорту та енергозабезпечення, державних органів України. Як приклад, нагадаю, що у грудні 2016 року були здійснені атаки на сайт Мінфіну та Казначейства. Наслідком цих атак були затримки бюджетних виплат. Поширюються випадки незаконного використання, знищення  та поширення персональних даних, незаконних фінансових операцій, крадіжок та шахрайства у мережі Інтернет тощо», – підкреслив В. Бондаренко.

На переконання депутата, кіберзлочинність стає транснаціональною та здатна завдати значної шкоди інтересам особи, суспільства і держави. Тому Київ та Україна в цілому потребують вжиття заходів з кібербезпеки.

 «Згаданим проектом рішення пропонується заборони здійснювати державні закупівлі та протягом 2017 року припинити використовувати програмне забезпечення та телекомунікаційне обладнання, розроблене/виготовлене державою-агресором. А також державами та особами, стосовно яких діють санкції, прийняті на національному або міжнародному рівні внаслідок агресії щодо України. Також протягом 2017 року почати використовувати українське програмне забезпечення», – розповів В. Бондаренко.

Відповідні заходи запропоновано запровадити щодо місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій комунальної власності Києва.