«Батьківщина» у Київраді зареєструвала проект рішення щодо імпічменту Президента

Ініціаторами проекту рішення щодо імпічменту Президента є секретар та голова фракції “ВО “Батьківщина” у Київраді Тетяна Меліхова та Володимир Бондаренко.

Про це повідомляє прес-служба Київської міської «Батьківщини».

На переконання депутатів «Батьківщини» Київради,  Верховна Рада України має прийняти новий Закон України “Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України”, який дозволить врегулювати процедуру усунення Президента України з  поста в порядку імпічменту.

“Імпічмент – єдиний спосіб притягнути Президента України до відповідальності. Проте імпічмент не є обвинуваченням у кримінальному порушенні, він є особливим видом юридичної, а не політичної відповідальності”, – вважає голова фракції Володимир Бондаренко.

Саме тому депутати фракції «ВО «Батьківщина» пропонують Київраді звернутися до Верховної Ради України  з проханням прийняти відповідний закон.

За повідомленням голови фракції Володимира Бондаренка, проект рішення «Про звернення Київради до Верховної Ради України щодо правового врегулювання процедури усунення Президента України з поста в порядку імпічменту» наразі розглядається постійними комісіями Київради та готується до включення в порядок денний найближчого засідання Київради.

“Сьогодні можливість оголошення Президенту імпічмент оцінюються політичними силами Парламенту, інтереси яких є часто протилежними. А Верховний Суд України в даному випадку наділений повноваженнями, які суперечать принципу незалежності суддів, зокрема їх безсторонності та підкоренню при здійсненні правосуддя лише закону, – пояснила секретар фракції Тетяна Меліхова.

Вона додала, що чинне законодавство містить низку  суттєвих недоліків, без усунення яких практична реалізація порядку усунення Президента України з посту малоймовірна і може бути визнана незаконною.

Довідка: Рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту приймається Верховною Радою України не менш як трьома четвертями від її конституційного складу. Розгляду цього питання має передувати отриманням висновку Верховного Суду України про те, що діяння, у яких звинувачується Президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Раніше передбачалося, що такий висновок мав бути наданий спеціальною тимчасовою слідчою комісією ВРУ після розслідування. Комісія мала бути утворена з народних депутатів України, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого було проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину.

Проте 2009 року Конституційний Суд України визнав Закон, яким створено комісію – неконституційним. Відповідно він втратив чинність. Ідеться про Закон України “Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України” від 15 січня 2009 року № 890-VI.